Bebe 0- 1 an

Cum si cand cantarim bebelusul?

Cum si cand cantarim bebelusul?

 “Oare bebe a mancat suficient?” sau “Bebe a luat destul in greutate?” Nimic anormal in aceste doua intrebari, daca ele nu sunt puse la fiecare masa a copilului, astfel incat sa devina un stres si pentru mama si pentru micut. Si pentru ca, cantarul atat de necesar totusi, sa nu devina un stres, este bine sa cunoasteti cateva lucruri care va pot aduce linistea: Greutatea normala la nastere se incadreaza intre 2500 si 4500 de grame.

In primele zile de dupa nastere(3-5 zile), nou- nascutii pierd in greutate aprox. 150G, pe care le vor recupera in urmatoarele doua saptamani. Important
citeste mai mult...
Alimente interzise lui bebe in primul an de viata

Alimente interzise lui bebe in primul an de viata

Iata o lista cu cateva alimente de care ar trebui sa-l feresti pe bebe pana ce implineste un anisor. Unele ii pot provoca alergii, altele botulism, asfixiere, etc. Mai bine le eviti! Bebe are o viata in fata si timp sa le guste pe fiecare, nu-i asa?

Alimente cu risc mare de alergii:

-         laptele de vaca (pediatrii recomanda introducerea lui in alimentatia copilului dupa varsta de 2 ani)

-         albusul de ou

-         fructele de mare

-         ciocolata

-         untul de arahide


Alimente care pot provoca botulism:

-         mierea de albine


Alimente cu risc de asfixiere:

-         nuci

-         alune

-         popcorn

-         migdale

-         arahide

-         fructele cu seminte mici (kiwi, capsune,
citeste mai mult...
Prima baie a bebelusului

Prima baie a bebelusului

Primele zile acasa cu puiutul le fac pe proaspetele mamici, care si asa sunt destul de fragile dupa nastere, sa se simta neputincioase. Bebe e atat de mic...Si trebuie atat de multe lucruri facute...Prima baie a copilului, reprezinta unul din momentele de teama pentru multe mame.

Cateva sfaturi insa si putin curaj, te pot ajuta sa invingi teama primelor zile cu bebelusul acasa, atunci cand vine ora ora de baita. Tineti cont de aceste cateva lucruri inainte de a va apuca de prima baie:

1. Iata o lista cu lucrurile care nu trebuie sa lipseasca la prima baie a lui bebe:

-        
citeste mai mult...
Primul an de viata al copilului. Lucruri marunte sau adevarate probleme?

Primul an de viata al copilului. Lucruri marunte sau adevarate probleme?

Este absolut normal sa supravegheati cu multa atentie sanatatea copilului dar si dispozitia acestuia in primul an de viata. Foarte multe situatii insa, va dau stari de neliniste, pentru ca nu aveti certitudinea ca este vorba despre o nimica toata sau o adevarata problema.



Dar asa este la inceput, in primul an de viata si mai ales la primul copil. Parintii sunt putin nesiguri pe ei si tot timpul cred ca s-a intamplat ceva cu copilul.
 
Cele mai frecvente probleme care apar in primul an de viata al copilului.
 
Un bebelus tresare, clipeste din ochi, regurgiteaza, stranuta de mai multe ori,
citeste mai mult...
Ingrijirea ombilicului(buricului) la nou-nascut

Ingrijirea ombilicului(buricului) la nou-nascut

 
Dupa nasterea bebelusului, cordonul ombilical este taiat si pansat cu foarte multa atentie. Restul cordonului ombilical de 5-6 cm se va usca, iar apoi va cadea singur. Pana cand cicatricea ombilicala se vindeca complet, trebuie mentinuta zona curata si uscata pentru a nu se infecta.



 
 
Iata cateva sfaturi ce vin in intampinarea prospetelor mamici pentru a sti cum sa ingrijeasca cat mai corect ombilicul nou-nascutului:
 
Zona ombilicului trebuie lasata libera, fara a o acoperi cu diverse comprese sterile sau pansamente. Cu cat este mai expusa aerului cu atat vindecarea este mai rapida.
Dupa ce ii faci baie bebelusului, in cazul in care
citeste mai mult...
Eruptia dintilor. Cand apar primii dintisori?

Eruptia dintilor. Cand apar primii dintisori?

In primul an de viata al copilului, cele mai mari neplaceri sunt legate de durerile cauzate de eruptia dintilor. Funduletul rosu, temperatura crescuta, infectiile repetate au la baza dintisorii. Dintii il fac pe copil irascibil, agitat, plangacios si uneori copilul poate face diaree.



 
 
 
Cand apar primii dintisori?
 
Nu exista o regula si un termen stabilit pentru eruptia dintilor. Unor copii le apar primii dinti la timp iar altii au o eruptie dentara intarziata. Cresterea dintilor se intinde pe o perioada mai lunga, care nu tine doar de primul an de viata.
De regula primii dinti apar intre lunile 4 si 7. La inceput
citeste mai mult...
De ce regurgiteaza bebelusul?

De ce regurgiteaza bebelusul?

Cat de mult asteptam marea intalnire cu minunea din burtica noastra...Si daca am sti ce urmeaza....
O perioada plina de emotii, de nopti nedormite, de sute de intrebari, de plansul neconsolabil a lui bebe, de problemele intampinate in timpul alaptarii, regurgitarea in timpul meselor si cate si mai cate probleme intalnim in primele luni de viata ale nou-nascutului...



 
 
 
 
Regurgitarea in timpul meselor a bebelusului este cel mai intalnit motiv al disconfortului la varste foarte mici. Dar de ce regurgiteaza bebe?
Iata cam cum arata aparatul digestiv al bebelusului abia nascut: esofag scurt iar stomacul in forma de palnie cu sfincterul superior slab,
citeste mai mult...
Copilul in prima luna de viata

Copilul in prima luna de viata

Dupa noua luni de asteptare, in care doar l-ati imaginat, in sfarsit a aparut minunea. Ce se intampla de fapt dupa nastere?
Dupa ce s-a nascut, in doar cateva ore, intreg tractul gastrointestinal al copilului este “colonizat” cu microbi. La bebelusii alimentati natural, flora intestinala este monomorfa reprezentata de bacilul bifidus. La cei hraniti artificial predomina bacilul coli iar flora este polimorfa.



 
Imediat dupa nastere unora dintre sugari li se umfla pleoapele si nu pot deschide ochii. Majoritatea sugarilor au strabism dar atata vreme cat nu isi coordoneaza miscarile globilor oculari este lipsit de relevanta.
Atunci cand bebe isi anunta dorinta de
citeste mai mult...
Cele mai frecvente intrebari pe care le pun mamele in primele luni de viata ale copilului.

Cele mai frecvente intrebari pe care le pun mamele in primele luni de viata ale copilului.

Bucuria de a da nastere unui copil este unica. Dar bucuria mai este umbrita din cand in cand de multe intrebari si temeri. Iata cateva dintre acelea pe care mamicile le pun cel mai frecvent:
Am impresia ca ii este tot timpul foame. Cauta mereu sanul si nu stiu daca se satura. Ce sa fac?



 
 
Puneti copilul la san. Alaptatil ori de cate ori plange, la cerere. Este o lege a primei luni de viata a bebelusului. Atentie insa, pauzele intre doua alaptari trebuie sa fie de minim 2 ore. Alaptati- l si noaptea daca copilul cere. Sa nu credeti ca
citeste mai mult...
Diversificarea alimentatiei sugarului. Sase trucuri de nutritie pentru a face prima masa mai usoara

Diversificarea alimentatiei sugarului. Sase trucuri de nutritie pentru a face prima masa mai usoara

 
Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca, copiii ar trebui sa fie hraniti doar cu lapte de mama sase luni si diversificarea alimentatiei sa se faca dupa aceasta perioada. Este bine deci, sa alaptati copilul cat mai mult cu putinta. Dar nu este bine sa amanti diversificarea dupa sase luni.



 
 
 
Laptele nu va mai satisface nevoile sale nutritive. Odata ce incepeti diversificarea o sa fiti surprinsi de cat de repede creste apetitul copilului. Iata cateva trucuri pentru a avea un start bun in ce priveste diversificarea alimentatiei la sugari :
Alegeti un moment in care sunteti relaxata. Alimentatia sugarului trebuie sa se faca intr-un
citeste mai mult...
Somnul bebelusului. Zece lucruri pentru siguranta bebelusului in timpul somnului.

Somnul bebelusului. Zece lucruri pentru siguranta bebelusului in timpul somnului.

Temperatura din camera. Temperatura optima pentru camera lui bebe este intre 16 si 24 de grade. O sursa de caldura asezata foarte aproape de patut prezinta un risc crescut de deces.



 
 
Asternuturile. Folositi o saltea cu fibra de cocos, sau daca nu aveti, folositi o saltea foarte tare. Daca bagati copilul intr-un sac de dormit, inchideti-l pana la gat pentru a elimina riscul de alunecare in jos in interiorul sacului. Nu folositi  perna pana ce copilul nu a implinit un an. Daca nu folositi sac de dormit, acopriti-l cu o patura usoara si scoateti-i manutele intotdeauna peste patura .
Cel
citeste mai mult...
Plansul bebelusului. De ce plange bebe asa de mult in primele luni de viata?

Plansul bebelusului. De ce plange bebe asa de mult in primele luni de viata?

Desi este dureros pentru tine ca mama sa-ti auzi copilul plangand, totusi vestea buna este ca el face asta pentru a comunica cu tine. Acesta este modul lui de a se exprima.
Legatura cu tine.
Atunci cand bebe plange, mai ales cand ai impresia ca nu se mai opreste, poate fi pentru tine destul de ingrijorator. Dar



 trebuie sa-ti amintesti mereu ca la aceasta varsta, plansul este singura modalitate a lui bebe de a-si exprima sentimentele si nevoile. In primele trei luni de viata, bebelusul are voie sa planga pana la trei ore. La sase saptamani bebe comunica deja cu tine prin
citeste mai mult...
Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.