Andivele si proprietatile lor

6743 afisari | 06 Noiembrie 2009
Iris
 
Andivele si proprietatile lor 1
  Andivele(Cichorium endivia), sunt legume care se obtin prin intrarea in vegetatie fortata a frunzelor de cicoare. Inca de pe vremea egiptenilor, andivele erau cultivate si apreciate mai ales in salate. In epoca medievala, din radacinile de cicoare se prepara o bautura care semana foarte bine cu cafeaua.

Tehnica de obtinere a andivelor de salata ii apartine unui cultivator belgian care a descoperit acest lucru in secolul XIX.

Pentru a putea obtine andive de salata, se taie frunzele plantei, iar radacinile se pastreaza in locuri fara lumina. Din aceste tulpini care se tin la intuneric apar frunze noi, care datorita faptului ca nu au lumina, nu mai sunt foarte amare si au o culoare albicioasa, usor galbuie. Tara care cultiva cele mai multe andive este Franta.

Compozitia andivelor este una foarte pretioasa. Sunt bogate in minerale(fosfor, calciu, magneziu, fier, potasiu), vitamine(A,C si B), uleiuri volatile, acid ascorbic, polizaharide, caroten.

Datorita actiunii tonice, aperitive, diuretice si depurative, andivele sunt foarte indicate in curele de slabire si in diverse tratamente. Sunt foarte bune pentru ficat si vezica biliara. Recent, cercetatorii au descoperit si ca andivele au proprietati citostatice fiind recomandate in dietele bolnavilor de cancer.

Andivele trebuie sa fac parte si din alimentatia bolnavilor de gastrita, ulcer, hepatita, enterocolita sau diabet. Avand proprietati diuretice ajuta si la eliminarea edemelor.

Pentru sistemul nervos se foloseste cu succes sucul de andive care ajuta la calmarea nervilor.

Un amestec in parti egale de suc de andive, morcov, telina si patrunjel, face adevarate minuni pentru intarirea vederii mai ales la persoanele varstnice. Se bea minim 3 luni de zile cate 250 de ml din acest suc.

Pentru a-si pastra proprietatile se recomanda ca andivele sa fie preparate sub forma de salate. Prin fierbere, isi pierd o mare parte din proprietati.

 

 


 
Alte articole din NUTRITIE
Ce faina sa alegem? Ce paine este mai buna?

Ce faina sa alegem? Ce paine este mai buna?

Avand in vedere ca faina reprezinta o sursa importanta de carbohidrati si energie, ea trebuie sa se regaseasca zilnic in alimentatia noastra. Pe piata ...

Uleiul in bucatarie. Pe care ulei ar trebui sa-l alegem?

Uleiul in bucatarie. Pe care ulei ar trebui sa-l alegem?

Fie ca il folosim la prajit ori in salate, alegerea uleiului este extrem de importanta. Nutritionistii sunt de parere ca atunci cand gatim tre ...

Beneficiile nutritionale ale uleiului de argan. Arma secreta pentru cei ce vor sa slabeasca...

Beneficiile nutritionale ale uleiului de argan. Arma secreta pentru cei ce vor sa slabeasca...

Uleiul de argan extras din nucile arborelui de argan care se gaseste in Maroc, a inceput sa fie cunoscut in intreaga lume pentru virtutiile&nb ...

Soia, aliment sau medicament?

Soia, aliment sau medicament?

Soia face parte din familia legumelor, fiind bogata in fibre, vitamine si minerale. Datorita faptului ca are un continut de 40% proteine, ea p ...

COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza

COMENTARIUL TAU

37197
0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Trimite

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.