Sarcina

Ecografia de morfologie fetala

Ecografia de morfologie fetala

Ecografia de morfologie fetala este o investigatie care se bazeaza pe niste ultrasunete care sunt emise de catre un aparat ecografic performant si care sunt apoi reflectate de catre tesuturi si inregistrate sub forma unor imagini digitale.
Ecografia este indicata de specialisti mai mult in saptamanile 22-24 de sarcina(pentru ca atunci fatul are toate organele dezvoltate), insa informatiile oferite sunt relevante in orice stadiu al sarcinii. Aceasta investigatie, se face frecvent in ziua de astazi, fara a prezenta nici un risc pentru evolutia sarcinii. Nu se utilizeaza radiatii ionizante(raze x), asa cum se intampla in cazul radiografiei sau tomografiei.


Ecografia morfologica fetala
citeste mai mult...
Alimentatia gravidei. Alimente interzise in sarcina.

Alimentatia gravidei. Alimente interzise in sarcina.

 
Pentru a creste si a se dezvolta armonios, bebelusul din burtica are nevoie ca mama sa se hraneasca sanatos si corect. Chiar daca ai atatea pofte...Totusi trebuie sa tii seama ca unele alimente iti pot face rau tie dar mai ales bebelusului din burtica ta.



 
 
 
Iata cateva lucruri de care este bine sa tii cont in timpul sarcinii:
 
Friptura in sange. Interzis! Trebuie sa te feresti sa mananci carne insuficient preparata termic, sa manevrezi carnea cruda cu multa atentie si sa te speli bine pe maini cu apa calda si sapun dupa aceea. Riscul este de a te imbolnavi cu infectii cu
citeste mai mult...
Cerclajul

Cerclajul

Cerclajul este o interventie pe care medicul ginecolog o face atunci cand se pierde tonicitatea musculara al carui rezultat este beanta colului. Beanta colului se afla la marginea acestuia si poate fi observata foarte bine ecografic. Poate fi congenitala sau poate fi produsa de contractii uterine.



 
 
 

Cerclajul se practica doar intre a 12-a si a 21-a saptamana de amenoree facand calculul incepand cu prima zi a ultimei menstruatii. Este o metoda care consta in mentinerea colului inchis cu ajutorul unui fir tare, legat in jurul lui si se efectueaza fie sub anestezie totala,sau fie doar sub anestezie locala.
Interventia este urmata
citeste mai mult...
Boli cu risc in sarcina. Toxoplasmoza si sarcina. Consecinte si tratament.

Boli cu risc in sarcina. Toxoplasmoza si sarcina. Consecinte si tratament.

 
Toxoplasmoza face parte din zoonoze si este cauzata de un parazit care se numeste toxoplasma gondii. Parazitul se multiplica in intestinele pisicii si prin fecale, pisicile transmit acest parazit. Dar mai poate fi transmis si prin alimente, respectiv carne ,de la animalele infectate cu acest parazit, sau prin orice intra in contact cu fecalele pisicii.
Care sunt simptomele si consecintele acestei boli. 



 
 
 
De cele mai multe ori boala nu prezinta simptome si poate trece neobservata, dar uneori apar niste stari asemanatoare gripei. Daca ati avut toxoplasmoza in trecut, dar cu cel putin 9 luni inainte de a ramane insarcinata, asta inseamna
citeste mai mult...
Amniocenteza

Amniocenteza

Amniocenteza consta in prelevarea de lichid amniotic. Celulele fetale sunt analizate si li se determina structura cromozomiala. Aceasta analiza trebuie efectuata intre a 16-a si a 18-a saptamana de sarcina. Inainte de saptamana a 16-a nu exista suficient lichid amniotic si nici destule celule fetale.
Indicatiile amniocentezei:
- la gravidele ce depasesc varsta de 38 de ani. Dupa aceasta varsta exista un risc crescut de a naste un copil cu mongolism;
- daca viitoarea mama are deja un copil care sufera de o boala cromozomiala;





 
- pentru diagnosticarea unor boli grave, ereditare, cum sunt hemofilia sau miopatia;
- la gravidele care au rezultat pozitiv
citeste mai mult...
Semne de sarcina

Semne de sarcina

Daca banuiti ca sunteti insarcinata, numai un test de sarcina va poate confirma banuiala. Pentru unele femei semnele de sarcina pot aparea la o saptamana de la conceptie in schimb pentru altele pot fi prezente abia la cateva saptamani. Iata cateva, din cele mai frecvente semne ca a-ti putea fi insarcinata.



 
 
 
 
Oboseala. Este cel mai precoce semn ca esti insarcinata. In sarcina nivelul hormonului progesteron creste, iar o valoare mai mare te poate trimite la culcare.
Sanii umflati si tensionati. La doar doua saptamani de la conceptie, datorita schimbarilor hormonale, iti poti simti sanii mai umflati si mai grei.
Sangerarea vaginala. Este
citeste mai mult...
Triplu test

Triplu test


Triplu test este un test de sange care masoara trei markeri: alfafetoprotein, gonadotrofina chorionica si estriolul conjugat. In cel de al doilea trimestru de sarcina , nivelul seric matern al alfa-fetoproteinei si estriolului neconjugat cresc odata cu varsta gestationala, iar cel al gonadotrofinei corionice umane total scade. Medicul dumneavoastra, pe baza acestui rezultat de sange, va poate ajuta sa vedeti daca copilul dumneavoastra ar putea suferi de anumite malformatii congenitale cum ar fi trisomie 21( sindrom Down) sau trisomie 18( sindrom Edwards) sau defecte de tub neural.






Acest rezultat are o valoare orientativa fara a putea
citeste mai mult...
Cum sa scapi de greturile din sarcina?

Cum sa scapi de greturile din sarcina?

Foarte multe femei insarcinate se plang ca au greturi, incepand de la sase saptamani si pana pe la 12 saptamani, dar prelungindu-se chiar pana la 14 sau 16 saptamani(in popor se spune ca greturile trec atunci cand simti ca misca copilul) Este o stare normala care apare pe tot parcursul zilei dar mai ales dimineata cand stomacul este gol.








Unele femei au greturi si varsaturi in timp ce altele au doar greturi. Hormonul de sarcina hCG, produs de placenta in plina formare, este responsabil de aceste simptome. Totusi, este bine sa nu va nelinistiti,
citeste mai mult...
Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.